Oleh Yuharanjana Ragunathan

Adakah anda pernah bercita-cita untuk membawa perubahan positif di dunia, namun hampa diberitahu bahawa anda masih terlalu muda? Kami ada mesej buat anda – anda TIDAK terlalu muda untuk membawa perubahan yang positif.

Di seluruh dunia, semakin ramai remaja menjadi pemimpin dan aktivis yang menyelesaikan beberapa masalah terbesar di dunia. Sebagai contoh Greta Thunberg, remaja Sweden yang mengadakan pelbagai kempen untuk meningkatkan kesedaran mengenai perubahan iklim di seluruh dunia. Dan Malala Yousafzai, yang menjadi ikon global disebabkan hasil kerjanya yang menekankan mengenai hak pendidikan untuk kanak-kanak perempuan.

Di Malaysia, kita mempunyai banyak pemimpin muda yang melakukan perkara yang sama. Berikut adalah kisah mereka, dan juga nasihat mereka untuk remaja-remaja di luar sana yang ingin mengubah dunia

Heidy Quah, Pengasas Refuge for the Refugees

Heidy Quah memulakan perjalanannya sebagai aktivis belia pada tahun 2012 ketika dia baru berusia 18 tahun. Setelah mengetahui bahawa anak-anak pelarian di Malaysia tidak dibenarkan mendapatkan pendidikan formal di sekolah, Quah memutuskan untuk melakukan sesuatu untuk mengubah situasi tersebut. 

Ketika itulah dia mendirikan Refuge For The Refugees (RFTR), sebuah organisasi bukan kerajaan yang memberikan pendidikan kepada anak-anak pelarian dan meningkatkan kesedaran tentang cabaran yang mereka hadapi.

Bermula dari skala kecil, kini, RFTR mempunyai lebih daripada 30 sekolah di Malaysia dan Myanmar!

Berkat usaha murninya, beliau telah menerima anugerah Queen’s Young Leaders Award daripada Ratu Elizabeth II – dan ya, dia juga berpeluang bertemu dengan Ratu England!

Tetapi kerja-kerja kebajikannya lebih dari sekadar memberi pendidikan. Semasa pandemik Covid-19, Quah bekerjasama dengan beberapa rakan kongsi untuk mengumpul dana dan memberi sumbangan barangan keperluan kepada masyarakat yang memerlukannya.

“Ketika kami memikirkan untuk membantu keluarga-keluarga ini, perkara pertama yang terlintas adalah, adakah kami boleh melakukannya sendiri atau lebih baik kami bekerjasama dengan pertubuhan lain?” kata Quah.

“Kami kemudiannya memutuskan untuk bekerjasama dengan Liga Rakyat Demokratik, Tenaganita, dan Dapur Jalanan. Kerjasama bersama empat organisasi ini akan memberi impak yang positif. “

Di akhir projek ini, kita telah membantu memberi makanan kepada lebih 1,200 keluarga yang sedang berjuang semasa Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19!

Tetapi kejayaan tidak datang dengan mudah. Quah mengatakan bahawa beliau terpaksa mengharungi pelbagai cabaran sebagai aktivis muda.

“Salah satu perjuangan utama saya adalah rasa keseorangan dalam perjalanan ini kerana ada banyak perkara yang harus dilakukan dan banyak keperluan harus dipenuhi. Saya rasa ini disebabkan oleh kekurangan sumber daya, dan terhadnya kemampuan kita, “kata Quah.

Untuk itu, penting untuk ada kolaborasi yang baik dengan orang lain, sebabnya tidak ada cabaran yang tidak dapat atasi jika kita bekerjasama.

“Bukan hanya mengenai organisasi yang terlibat. Ini juga mengenai sukarelawan yang telah bekerja keras dalam rangkaian kami dan orang-orang yang menerima bantuan,” tambah Quah.

“Kerjasama kami telah membolehkan kami untuk memberi impak positif dalam masyarakat ini, jauh lebih besar daripada yang kami jangkakan,” katanya.

Quah dan pasukannya di Refuge for the Refugees (RFTR) akan terus berusaha mencapai objektif mereka untuk membela hak pelarian.

Tharma Pillai and Qyira Yusri, Pengasas UNDI 18

Pada tahun 2019, Qyira Yusri dan Tharma Pillai telah mengasaskan kempen UNDI 18 dan kejayaan terbesar mereka adalah apabila akhirnya berjaya mempengaruhi Parlimen Malaysia untuk menurunkan usia boleh mengundi dari 21 ke 18 tahun.

Ini satu perubahan yang bersejarah, yang akan membolehkan belia-belia Malaysia menyuarakan pendapat mereka dalam cara negara ini beroperasi. 

“Saya tidak pernah berniat menjadi aktivis,” kata Tharma. “Saya adalah pelajar tahun akhir di Amerika, dan saya melihat bahawa orang Amerika boleh mengundi pada usia 18 tahun, tetapi rakyat Malaysia tidak dapat. Isu untuk diwakili dalam sistem demokrasi sangat penting bagi saya, jadi saya memutuskan untuk memperjuangkan isu ini. “ 

Perjalanan Qyira bermula semasa dia di universiti. Dia terlibat secara aktif sebagai pemimpin pelajar, bekerja dengan pelajar Malaysia di luar negara yang menghadapi masalah. 

Sejak kecil lagi, Qyira melihat ibunya mengajar anak-anak dari keluarga kurang berkemampuan, dan itu membuatnya berfikir untuk menolong mereka yang kurang bernasib baik. 

“Kesedaran mengenai keistimewaan dan kedudukan saya dalam masyarakat yang membuat saya sedar kewajipan saya untuk bekerja dalam advokasi,” katanya.

Walaupun kempen UNDI 18 kini dilihat sebagai kejayaan bersejarah, permulaannya agak sukar.

Qyira dan Tharma harus bermula dari asas kerana mereka tidak mempunyai hubungan dengan pemimpin politik. Mereka juga harus menentang kritikan dari pihak yang berasa belia berusia 18 tahun tidak bersedia untuk mengundi. 

“Sebagai orang muda dengan pengalaman yang terhad, pasti ada keluk pembelajaran yang besar untuk memahami advokasi, cara-cara mengelola organisasi dan memanfaatkan sukarelawan, dan juga mencari cara untuk melibatkan pihak pihak berkepentingan,” berkongsi Tharma.

“Setiap perjuangan yang kami hadapi adalah pelajaran penting dan tidak ternilai.”

Pengurusan masa adalah masalah yang seterusnya. 

“Kami harus mengagihkan masa untuk fokus dalam pelajaran, graduasi, dan kemudian kerjaya kami, ketika kami menjalankan kempen secara sambilan dan pada hujung minggu,” tambah Qyira.

Nasihat Tharma untuk menangani cabaran ini adalah dengan mempunyai tujuan yang munasabah, fokus dan dapat dicapai.

“Banyak orang mempunyai cita-cita besar – seperti saya ingin merevolusikan sistem pendidikan! Saya mahu mengubah Malaysia! “

“Namun mereka tidak memiliki pelan tindakan logik untuk mencapainya. Cita-cita tanpa rancangan dan tindakan tidak berbeza dengan bermimpi sehari-hari, ”kata Tharma.

Pasukan UNDI 18 ini telah mengadakan forum dengan pemimpin pelajar untuk menghadapi kritikan yang mereka hadapi. Mereka juga melobi 16 kumpulan pelajar untuk petisyen awal mereka dan merekrut remaja sebagai sukarelawan mereka.

Alat utama mereka untuk mendorong gerakan itu adalah media sosial, untuk menjcapai lebih banyak belia. Tidak lama kemudian, ia menarik perhatian Ahli Parlimen Muar, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang membantu melobi UNDI 18 di Parlimen.

Selain menurunkan usia mengundi menjadi 18, ini juga termasuk pendaftaran pemilih automatik untuk rakyat Malaysia berusia 18 tahun, dan menurunkan usia minimum untuk wakil rakyat menjadi 18 juga.

Pada 16 Julai 2019, setelah tiga tahun dalam perjalanan advokasi, Dewan Rakyat memilih sebulat suara untuk menyokong UNDI 18. UNDI 18 dijangka akan dilaksanakan sepenuhnya pada akhir tahun 2021. 

Ili Nadiah Dzulfakar, Pengasas dan Pengerusi di Klima Action Malaysia (KAMY)

Nadiah dan pasukan di Klima Action Malaysia (KAMY), sebuah kumpulan yang diterajui oleh para belia, berfokus untuk meningkatkan kesedaran mengenai krisis iklim di seluruh Malaysia dan mendorong kerajaan Malaysia untuk memperlakukannya sebagai keadaan darurat.

Serangan Iklim Global pertama yang diketuai oleh rakan aktivis belia Greta Thunberg adalah salah satu inspirasi di sebalik penubuhan KAMY. Setelah mendengar tentang pergerakan global Thunberg, Nadiah bertekad untuk memanfaatkannya untuk membuat perubahan di Malaysia juga.

Dia bertemu dengan teman-teman, pelajar, dan profesional yang mempunyai visi sama, beberapa di antaranya tidak mempunyai pengetahuan tentang masalah persekitaran tetapi mereka semua bersedia bekerja keras untuk membuat perubahan yang positif.

Mereka melihat peluang ini untuk menangani perubahan iklim di Malaysia.

Perjalanan Nadiah dalam aktivisme telah bermula jauh sebelum KAMY. Dia pernah bekerja dengan orang Temiar di Kelantan yang terlibat dalam pertikaian tanah dengan syarikat pembalakan yang memusnahkan tanah leluhur Temiar.

Dia menyaksikan secara langsung perjuangan masyarakat orang asli kerana dia adalah sebahagian daripada pasukan yang memberikan bantuan dan bekalan makanan kepada keluarga yang terjejas.

“Melalui pengalaman ini, saya memahami betapa banyaknya masyarakat orang asli terjejas dengan kemerosotan alam sekitar. Sedihnya kemerosotan tersebut bukan disebabkan oleh mereka, tetapi mereka harus menanggung akibatnya, ”tambahnya.

Semasa menangani isu-isu ini, Nadiah menyedari bahawa terdapat percanggahan dalam memahami sains di sebalik isu-isu alam sekitar dan pembuatan dasar di negara kita.

“Terdapat segelintir penggubal dasar yang tidak memahami sains alam sekitar, dan kurangnya penyertaan belia dan masyarakat dalam pertemuan pihak berkepentingan. Ini semua masalah yang perlu diketengahkan dan diselesaikan.

“Inilah sebabnya penyebaran maklumat alam sekitar termasuk alam objektif KAMY kerana orang ramai dan ahli politik mesti menyedari impak yang sebenarnya berlaku terhadap persekitaran kita,” jelasnya.

Selain bekerja dengan masyarakat, KAMY juga melakukan banyak aktiviti secara dalaman dengan mengadakan bengkel peningkatan kapasiti untuk anggota muda mereka.

“Saya berharap agar orang muda mula menyedari hidup kita bukan hanya sekolah, universiti, pekerjaan dan kerjaya. Semua itu penting, tetapi terdapat juga masalah penting yang perlu ditangani bersama seperti krisis iklim. “

“Untuk membuat perubahan, kita perlu belajar perspektif baru dan membuang perspektif lama yang tidak relevan. Banyak cara yang tidak konvensional untuk melakukan sesuatu dan anda masih boleh berjaya, ” tambahnya.

KAMY juga telah mengadakan beberapa tunjuk perasaan, termasuk Tunjuk Perasaan Iklim keempat pada tahun 2019, di jalan-jalan di Kuala Lumpur, di mana NGO, ahli politik, dan aktivis memberikan ucapan mengenai perubahan iklim dan keadilan.

KAMY terus mengadakan bengkel iklim di sekolah, universiti dan komuniti untuk menyebarkan kesedaran dan memperkasakan mereka untuk menjalankan kempen iklim mereka sendiri.

Mohd Ezzuandi Ngadi (Pak Wan), Presiden Dapur Jalanan Kuala Lumpur

Mohd Ezzuandi Ngadi, yang lebih mesra dikenali sebagai Pak Wan, sebenarnya mendapat inspirasi daripada muzik punk untuk bergabung dengan beberapa gerakan aktivisme pada masa remajanya.

“Ketika saya masih remaja, saya sangat terpengaruh dengan muzik punk, dari kumpulan seperti CRASS dan Conflict kerana lirik mereka banyak membincangkan tentang perang, penindasan dan rasuah,” kata Pak Wan.

“Selepas SPM, saya pergi ke beberapa pertunjukan di Pulau Pinang dan di situlah saya bertemu rakan-rakan yang memulakan gerakan Food Not Bombs (FNBPP).”

Mereka bermula sebagai protes terhadap pembaziran dana dalam industri ketenteraan, kerana mereka berasa dana tersebut dapat digunakan untuk memberi makan orang yang kelaparan di kota.

“Saya menyertai tunjuk perasaan dan mula memberi makanan percuma kepada mereka yang lapar dan tidak mempunyai tempat tinggal,” katanya.

“Di sinilah saya mulai belajar tentang kehidupan, mengapa orang memilih jalan tertentu dalam kehidupan, dan tentang hak asasi manusia.

“Banyak persoalan muncul dalam proses pembangunan diri ini. Saya ingin mencuba dan menyelesaikan soalan-soalan ini, dan motto saya adalah ‘Youth Power!’ “

Hari ini, beliau adalah presiden Dapur Jalanan Kuala Lumpur, sebuah organisasi yang menyediakan dan mengedarkan makanan kepada golongan miskin dan gelandangan setiap minggu.

Menurut aktivis berpengalaman ini, hubungan berterusan dengan masyarakat adalah penting ketika memperjuangkan sesuatu objektif.

“Lihatlah masalah yang ada di kawasan setempat. Penglibatan diri dalam komuniti akan memberi anda pemahaman yang menyeluruh mengenai masalah yang mereka hadapi.

“Penting untuk membuat kajian anda mengenai masalah serupa yang dihadapi oleh pelbagai komuniti di kawasan lain. Kemudian, buatlah analisis keberkesanan penyelesaiannya dan buat penilaian sama ada penyelesaian tersebut dapat dilaksanakan di kawasan anda juga, ”tambahnya.

Beliau juga menasihati aktivis muda untuk mendapatkan rakan kongsi dan kolaborator untuk berkongsi beban kerja.

“Penting untuk mencari rakan yang saling berkepentingan untuk meringankan beban kerja dan menetapkan objektif dengan jelas. Kemudian, mulakan dengan proses mudah untuk mendapatkan maklum balas komuniti dan pastikan ia konsisten. Penting untuk memahami garis masa kempen – jangan tergesa-gesa untuk mencapai matlamat,”katanya.

LIMA PETUA MENJALANKAN KEMPEN BERKESAN

  1. Sentiasa mengamalkan empati

Sekiranya anda ingin menolong seseorang, fahami dulu perspektif mereka. Cuba letakkan diri anda dalam situasi mereka. Oleh itu, luangkan masa untuk mempraktikkan kemahiran empati anda, dengan cara memahami masalah yang mereka hadapi, bagaimana perasaannya, mengapa mereka tidak dapat menyelesaikannya. Tanpa empati, anda mungkin berakhir dengan idea atau projek yang menurut anda hebat, tetapi tidak dapat menolong sesiapa.

  1. Bina hubungan dengan masyarakat

Anda tidak dapat membawa perubahan tanpa hubungan yang rapat dengan masyarakat. Luangkan masa untuk mendengar individu dan komuniti yang ingin anda bantu. Sebenarnya, meletakkan diri anda dalam situasi mereka adalah salah satu cara terbaik untuk berempati dengan mereka. Dan ingat, ini tidak berlaku dalam sekelip mata – anda harus bersabar.

  1. Bekerjasama dengan orang lain

Belajar untuk berkolaborasi dengan orang lain! Aktivisme bukanlah pertandingan, jadi jangan rasa anda harus mencapai semuanya sendiri. Lagipun, kita semua mempunyai kekuatan dan kelemahan yang berbeza, jadi dengan bekerjasama, anda dapat melengkapi antara satu sama lain dan mencapai lebih banyak perkara lagi.

  1. Bina rangkaian anda

Mulakan dengan membina rangkaian dengan orang yang suka dan menyokong kerja anda, dan mudah dipanggil untuk membantu. Jangan memandang rendah kepentingan “networking”, selain bertemu orang baru, kita juga belajar bagaimana untuk saling membantu.

  1. Gunakan kehebatan Internet

Media digital adalah kaedah terbaik untuk memperhebatkan lagi mesej kempen anda, memastikan rangkaian penyokong anda sentiasa dikemas kini, bahkan sebagai platform mengumpulkan dana. Dan anda tidak perlu teknologi yang canggih – cukup menggunakan alat atau rangkaian percuma seperti Facebook, WhatsApp, Instagram, Telegram, dll.